Indiase vrienden

Asana

"Any action done with beauty and purity, and in complete harmony of body, mind and soul, is art. In this way art elevates the artist. As Yoga fulfills the essential need of art, it is an art."

B.K.S. Iyengar

About Asanas

Effecten van Asanas

Een Asana perfect beheersen is meer dan alleen een lichaamshouding op de juiste wijze uitvoeren; het is tevens de beheersing van bepaalde subtiele energiestromen in die bepaalde Asana. De weldaad van Asana laat zich voelen op fysiek, psychologisch, psychisch en psycho-spiritueel niveau.

De invloedssfeer van een Asana strekt zich uit naar de volgende systemen: de Bloedsomloop, het Lymphatisch stelsel, het Endocrine systeem, het Zenuwstelsel, de huishouding van de Pranische Energie en de energiehuishouding van het centrale kanaal van de wervelkolom Susumna Nadi. (Door dit kanaal zal onder de juiste omstandigheden Kundalini-Shakti haar reis omhoog door de Chakra’s aanvangen). Asana's versterken de spieren en de organen, schenken emotionele stabiliteit en vertrouwen in eigen kracht, geven balans en verbeteren de ademcapaciteit aanmerkelijk.

Door jaren lang Asana's te beoefenen leer je uiteindelijk een keus te maken uit de enorme verscheidenheid aan Yoga-houdingen. Door elke dag, of ten minste een paar keer per week te oefenen, maak je vorderingen als de jaren voorbijgaan.

About Asanas

Shiva Nataraja

Dan zal je op een goede dag mogen vaststellen dat je een grote bekwaamheid hebt bereikt in je eigen wijze van beoefening. In dit stadium zijn de Asana's een geintegreerd deel van je wezen geworden. En, in die zin hopelijk ook een manier om schoonheid uit te drukken. Niet alleen de rigide schoonheid van een eindhouding, maar vooral ook de beweging naar een houding toe. Een vloeiende stroom van energie van de ene houding naar de andere. Bewegend als een trage golf; met kracht en gratie. Elegant en sterk. Zoals een dans waarin elke beweging en elk gebaar haar betekenis en zeggingskracht heeft.

Dan word je de Kosmische Danser, Shiva Nataraja.

De ware Yogin of Yogini experimenteert, kiest en bemeestert. Uiteindelijk behoeft men slechts een enkele Asana. Padmasana? (deLotushouding), Siddhasana? (de Volmaakte houding), Vajrasana? (de Diamandhouding). Werkelijk, wanneer een van deze houdingen bemeesterd is wat voor zin hebben al die andere houdingen dan nog? Want dit mag nooit vergeten worden: Uiteindelijk is Yoga de kunst van het zitten, puur en alleen voor de vreugde te zijn in harmonie met jezelf, je lichaam, je ademhaling en je gemoed volkomen in vrede.